Del 533: Renoverad trefaldighet

Dem av eder som igår såg Kulturnyheterna fick återigen veta att det utbildas för många konstnärer. Framtidsutsikterna är inte goda för den som vill välja detta yrke. Den blivande rektorn för Konsthögskolan i Stockholm, Måns Wrange, fick svara på frågan om det var fel att producera ett överskott på konstnärer. Det var det naturligtvis inte. Wrange jämförde med den fria forskningen. Denna, liksom konsten, kan inte vara marknadsbunden. Det är riktigt nog men spörsmålet är vem som skall betala kalaset. Och vi fick inte veta hur skolan beter sig inför det förhållande att de flesta eleverna kommer att gallras bort.

Den sistnämnda frågan var en av orsakerna till att jag och Martin Schibli skrev boken Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar. Den som vill kan lyckas. En ofta återkommande kritik är att ”då skulle ju alla kunna lyckas och det är omöjligt”. Teoretiskt sätt är det så, men vi har sett lite praktiskt på saken och vet att de flesta elever och konstnärer kommer att driva vidare i samma gamla spår som man brukar. Man vill inte lyckas ”på det sättet”.

Den jämförelse som Wrange gör mellan konsten och vetenskapen är paradigmatisk. Dessa båda institutioner utgör två sektioner av de tre grundläggande värdena i väst:

Det Sanna, Det Rätta, Det Sköna.

Begreppen är något mossbelupna och uppdaterar man dem får man istället de tidsmässiga:

Det Sannolika, Det Politiskt Korrekta och Det Återanvända.

Men även med den tilltufsningen räcker det långt i jämförelse med vad andra kulturer kan bjuda på i detta avseende.

Konsten bygger för tiden mycket på återanvändning. Konstnärer refererar och citerar, de retrospektiva utställningarna blir fräscha genom sinnrika nytolkningar. Skall man komplettera ”Det Återanvända” kan man tillägga ”och Den Socialkritiskt Relationella Interna Reflektionen”. Ironin är kanske skrymmande men, trots allt, det räcker längre än vad det gör på andra håll. Potentialen till att åstadkomma något mer finns alltid till hands för att då och då visa sig.

Dokument och dokumentärt är fortfarande gångbart, Archive Fever öppnade den 18 januari på International Center of Photography i NY.

feldmann-hans-peter-front-pages-fr-sep-12-01mind.JPG
Hans-Peter Feldmann (178): 100 tidningssidor från den 12 september 2001.

Och den relationella reflektionen dyker upp på Magasin 3 i Stockholm med Tino Sehgal (415) Hans verk får inte fotograferas.

sehgal-this-is.JPG
Tino Sehgals genombrott: This is so contemporary! Performance, Venedig 2005.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

39 svar på Del 533: Renoverad trefaldighet

  1. A G skriver:

    Hej alla i panelen!

    Om jag uppfattat inläggen rätt så verkar det som om alla här är mer eller mindre överens om att det var bra att störta Slaktaren från Tikrit och alla verkar önska sig en fredlig demokratisk framtid för Irak!
    Men det finns ett uppenbart missnöje med koalitionens insatser hittills! En del tycker att det går alldeles för långsamt, andra klagar över “priset” och en och annan ifrågasätter bevekelsegrunderna för koalitionens insatser!
    Jag håller med er om att demokratiseringsprocessen i Irak inte går precis som man önskar sig, men jag vill fråga er i panelen:
    1. Ni är missnöjda med USA´s och koalitionens insatser, Vem/ vilka anser ni skulle ha gjort jobbet bättre?!
    2. Har ni några konstruktiva idéer och förslag på hur man bör göra för att Irak ska bli ett fredligt demokratiskt land och för att ni ska bli nöjda och glada?!
    Det är så bekvämt att sitta där ni sitter och bara kritisera, klaga och gnälla!

    Understundom känns det YNKLIGT!!!

  2. RURIK skriver:

    Har några invändningar mot den moderna versionen av de gamla mossbelupna begreppen. Blir inte den moderna språkdräkten i sig själv alltför politiskt korrekt – en slags reträtt inför okända hot, för säkerhets skull ?
    Skulle det inte var möjligt att finna en kompromiss som iallafall upprätthåller något av det mytiska som konsten representerar i den allmäna opinionens ögon ?
    Många människor älskar att bli bedragna något lite nån gång ibland . . .

  3. jazz skriver:

    Ålandstidningen har i dag en artikel om konstnärinnan Anna Retulainens utställning på Ålands museum

  4. jazz skriver:

    Ålandstidningen har i dag en artikel om konstnärinnan Anna Retulainens utställning på Ålands museum. Motiven är blommor och frukter och konstnärinnan menar ”att det idag är mer provocerande att måla stilleben än någonting annat som i sin natur klassificeras som provocerande.”
    http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=7484&iPage=5

  5. jazz skriver:

    ”Hängare eller konst?” http://www.op.se/parser.php?level1=4&level2=596&id=886055

    Här kan man tala om relationell konst !!!!

  6. jazz skriver:

    Pennstreck och färgfläckar:
    Modern svensk konst eller kejsarens nya kläder?

    http://op.se/parser.php?level1=4&level2=596&id=884134

  7. Lars skriver:

    A G. Några egentliga alternativ till att bli av med diktatorn finns nog inte. Men så har vi frågan jag ställde från början: Var det värt priset? Det är stor risk att det inte blir någon demokratisk stat av Iran om det alls blir någon stat. Situationen är katastrofal och landet är uppdelat i olika sektioner som till stor del behärskas av diverse tomtar och troll.

  8. Lars skriver:

    Jazz. Det är inte någon utmaning att måla stilleben. Det är en mycket vanlig företeelse och tillhör den modernistiska avdelningen. I samtidskonsten är det inte heller någon utmaning eftersom det inte hör hemma där om man inte kan problametisera saken, att den handlor ”om något”, alltså en konceptualisering.

  9. Lars skriver:

    Rurik. Mystiken finns kvar, åtminstone i konsten. Vi funderar ju på vad den skall vara till för. Ingen som vet. En förvandlar sig ständigt till något annat och varje korrekt formulering kan diskvalificeras därför att den är korrekt. Konsten definierar sig traditionellt som inkorrekt och som något annat än det som kan formuleras.

  10. RURIK skriver:

    Lars !
    Jag tror att det finns en viss chans för USA att uppnå de viktigaste strategiska krigsmålen. Avgörande blir hur grannländerna förhåller sig och vad som sker i det amerikanska presidentvalet.
    Den interna utvecklingen i den ikke-kurdiska delen av Irak har varit oväntat positiv det sista året.
    Kurdistan är internt stabilt men samarbetet med centralregeringen kan bli problematisk.
    Det största problemet utgör dock konflikten med Turkiet om den kurdiska minoriteten där.
    Här är osäkerheten stor.

  11. Christer Eriksson skriver:

    Lars, När det gäller Irak så är det fortfarande en öppen fråga om det kommer att utvecklas till demokrati eller inte. förhoppningsvis leder det till demokrati och om amerikanarna då får mest kontrakt och investeringsmöjligheter så hänger det kanske ihop med regeln om ”risk and reward”.
    Oavsett vore en sådan utgång till det bästa för folket!

  12. A G skriver:

    Lars,

    Det börjar gå upp för mig mer och mer att även du har, liksom majoriteten av svenska folket, blivit hjärntvättad av det propaganda som Bendjalloul-klanen så framgångsrikt basunerat ut genom SVT!
    Du har tittat för mycket på “Kulturnyheterna” och “Kobra”!

    Har du haft några andra informationskällor om Irak förutom SVT?! I så fall, Vilka?!
    Jag förstår inte varför du är så angelägen om att svartmåla situationen i Irak med de mörkaste ord du har?!
    Läget i Irak är inte det bästa men det är inte mer katastrofalt än läget i Afghanistan, Pakistan, Somalien, Libanon, Philippinerna; Thailand… (Ska jag gå igenom hela listan en gång till?!)
    Men framförallt så är läget I Irak idag inte mer katastrofalt än på Saddams tid!
    Läget kan faktiskt betecknas som bra eller t o m mycket bra i vissa delar av Irak!
    Gå in på följande länk, där finns en 13-sidig artikel om Irak. Jag kan intyga sanningshalten i varje ord i artikeln med mina egna erfarenheter!

    http://www.portfolio.com/news-markets/international-news/portfolio/2008/02/19/US-Oil-Plans-in-Kurdistan

  13. Christer Eriksson skriver:

    A G

    Jag tror att skillnaden kanske ligger i hur man ser på världen och som konstnär ligger det i sakens natur att man ibland tänker i abstrakta termer samtidigt som det är normalt att tänka konkret i dem flesta andra sammanhang.

  14. RURIK skriver:

    Lars !
    Helt plötsligt har det uppstått nya problem med spamfiltret.
    Kan det ha att göra med att jag tidigare idag sände ett inlägg från en annan dator , och i så fall – er det något jag kan göra för att undgå att det händer igen ?

  15. Christer Eriksson skriver:

    Lars, jag hoppas inte att uppsplittringen av Irak är så illa som du ger uttryck för, utan att vara insatt i saken, eftersom det naturligtvis försvårar demokratiseringsprocessen! En demokratisk stat förutsätter självklart kontroll över sitt landområde!

  16. A G skriver:

    Christer Eriksson,

    Ingen människa är ju helt immun mot propaganda, inte ens en skarp konstnär som Vilks!
    Att Bendjallouls´ mördande propaganda inte har bitit på mig beror på min bakgrund och mina personliga erfarenheter av Irak! Jag har säkert också förts bakom ljuset både en och två gånger i andra sammanhang, men Irak är min specielite med ett halvt sekels forskning och personliga erfarenheter och där är det ganska svårt att lura mig!
    Jag klandrar inte vare sig Vilks eller någon annan svensk som har blivit offer för SVT´s propaganda!
    Jag känner bara sorg och förtvivlan!
    Man kan inte kräva av människor att de ska sätta sig in i varenda fråga, det är inte realistiskt! Ingen har tid eller ork med det!
    Jag tror inte att Vilks´ grundsyn skiljer sig så mycket från min och din! Skillnaden är att vi har fördjupat oss i olika ämnen!
    Den här ”lilla” kontroversen har inte ändrat min positiva bild av Vilks! Snarare tvärtom! Vilks´ ödmjuka och behärskade sätt att resonera väcker stor beundran!
    Mina ”drastiska” formuleringar är en av mina värsta laster! Hoppas att ingen tar dem personligt.
    Jag passar på här och lägger in en stående bedjan om ursäkt ifall någon råkar ta illa vid sig av mina ord!

    Hälsningar!

  17. A G skriver:

    Christer Eriksson,

    På tal om uppsplittringen av Irak:

    Irak är ingen naturlag!
    Irak är en kvävande tvångströja för alla folkslag som bor inom dess gränser!
    Att det är så svårt att skapa fred och stabilitet, införa demokrati och bygga upp landet beror på att Irak inte är en enhetlig hemogen nationalstat!
    Irak kan bara hållas ihop av en supermakt eller en grym diktator!

    Lösningen:
    Lösningen är att låta folket i varje provins/ region, genom ”Folkomröstning” välja om de vill tillhöra den nuvarande federala staten eller bryta sig ur och bilda en egen stat!
    (En stor hake här är ju den etniskt och religiöst blandade sjumiljoners huvudstaden Bagdad! Men det ska gå att finna en lösning för det också i stil med Bosnien´s)!
    Fria, demokratiska val/ folkomröstningar är alltså lösningen!
    Bush´s administration har förstås insett detta och det finns en tidsplan för det!
    Många här på bloggen är otåliga och kräver snabba resultat! Det önskar jag också! Men verkligheten är tyvärr inte alltid som man önskar! Framsteg tar ju sin rundliga tid!

  18. Christer Eriksson skriver:

    A G

    Jag tycker att ditt engagemang är förfriskande och det är just människor som du som skulle kunna vara en tillgång för Irak idag, eftersom dem flesta här antagligen inte har en aning om Irak!

  19. jazz skriver:

    Lars
    Tack för din klargörande kommentar huruvida stilleben är provocerande eller inte. Min referensen till utställningen var tänkt som en ironisk kommentar, men det kanske inte uppfattas så. / Mvh gg

  20. Lars skriver:

    A G. Du tycks mena att all propaganda kommer från SVT. Problemen som finns i Irak är kända över hela världen. Man måste nog vara blåögd om man som det ser ut nu har en optimistisk syn på läget. Det exempel som du tar fram med länken är Kurdistan där sakerna är något annorlunda. Där ser man möjligheten att upprätta en egen stat och där ser man positivt på befrielsen och befriarna. Det är också kurdernas stora möjlighet.

  21. Lars skriver:

    Jazz. För att tillägga något om stilleben och blommor. Liksom det ”rena” måleriet. Det har framförts flera gånger att det provocerar samtidskonsten eftersom den formen av modernism är det som är mest ute. Men provokationen har inte mycket med sig eftersom det enbart handlar om att söka sig tillbaka till den gamla goda tiden när konst var måleri och utan konceptualisering.

  22. RURIK skriver:

    A G :
    Har skrivit några kommentarer som nu har kommit upp från spamfiltret som du kanske borde läsa .

  23. Lars skriver:

    RURIK. Spamfiltret lever sitt eget liv och en specialitet är att när den får för sig att stoppa ett inlägg tar den omedelbart bort alla inläggen som kommer från den adressen. Men du kan vara säker på att de kommer tillbaka igen eftersom jag ständigt bevakar det. Det är tyvärr mycket svårt att exakt veta vad filtret reagerar på.

  24. RURIK skriver:

    A G :
    Vill också tillägga att jag instämmer i din analys ( kl 03.29)
    Huruvida planen kommer att fungera återstår att se, men omöjllgt är det inte. Se vidare min kommentar kl 00.24 .

  25. RURIK skriver:

    Ett samhälle som omhändertar största delen av medborgarnas inkomster har ett ANSVAR för att konst och kultur får en rimlig del av kakan och tillräckligt utrymme i samhället. Alternativet är att man lämnar tillbaka pengarna till medborgarna och låter folk ”rösta” med plånboken.
    Med detta som utgångspunkt kan vi sen diskutera dimensioneringen av konstutbildningen i Sverige !

  26. ChGod skriver:

    Lars: Om vi antar att kopplingar till modernismen utelämnas, vad återstår då av äldre tekniker?
    om jag förstår det rätt så har vi ingen nytta av varken figurativt el landskapsmässigt måleri.
    vilket lämnar måleriet till graven och återstoden torde vara 3-dim och rörlig bild samt ljudkonst.
    kan man återigen antaga att måleriet gjort sitt inom samtidskonsten och förevigt gegga ihop alla färger med modernismen?

  27. ChGod skriver:

    sålänge måleriet inte innefattar en godkänd konceptualisering, förstås.

  28. Lars skriver:

    ChGod. Just det, måleriet behöver konceptualisering, liksom allting annat i samtidskonsten. Man kan tillägga att så har det varit även tidigare. Men den konceptualiseringen (formens särskilda värde, expressionismens idé om ordlös förmedning) betraktades inte som något tillagt koncept utan som konstens inneboende egenskaper.

  29. Christer Eriksson skriver:

    Lars, är förutsättningen för att konsten ska vara fri, liksom det är med fri forskning, att den är oberoende av marknadskrafterna?

  30. Lars skriver:

    Christer. Jo, den måste ha en viss sektor som är fri från marknadskrafterna. T ex hade jag fått uppdraget att göra tre konstnärliga arbeten som pris till en företagarförening. De skulle delas ut till framgångsrika företagare. När rondellhunden kom in i bilden blev uppdraget annullerat.

  31. Cecilia skriver:

    A G skrev:
    — Många här på bloggen är otåliga och kräver snabba resultat! Det önskar jag också! Men verkligheten är tyvärr inte alltid som man önskar! Framsteg tar ju sin rundliga tid!—

    Rom byggdes inte på en dag.
    Och inte andra länder heller. Om det senaste tillskottet, skrivs det bl a så här:
    —Kosovo får ursäkta, men det är svårt att uppbåda någon passionerad entusiasm för den nya staten – en lilleputtnation som under överskådlig tid kommer att vara fullständigt beroende av omvärldens ekonomiska och politiska omsorger och välvilja för sin överlevnad. Det kommer sannolikt att dröja många år innan Pristina slipper det internationella samfundets förmyndarskap.
    http://sydsvenskan.se/opinion/signerat/pertedin/article306209.ece

    Kul att Kosovo får lov att ta tid på sig… 🙂

    Sen minns jag alltid, när det diskuteras nuläge utan framtidshistorisk ”blick”, boken jag läste för en del år sedan. Den hette ”Sibirien” och var skriven av en amerikansk journalist. Han reste till Ryssland och beskrev läget där. Övervakning av hans varje steg, underrättelsetjänst, fångläger. Efter ett par kapitel, var jag tvungen att kolla tryckåret igen… tryckåret var 1898.
    Och vi talar ju i Sverige om andra generationens invandrare – varför? Och varför skrevs det en avhandling om att integreringen av Skåne som annekterat landsområde är outstanding (50% svenskt efter över 300 år – rekord i världen enligt avhandlingen).

    Så vad jag menar är, att alla kan väl få samma chans att ta lite tid på sig? 🙂

    PS. När det gäller SVT, så menar nog de som skriver att det är ett propagandainstrument, inte att det är det i sig. Utan nog mer att det speglar ”ett svenskt förhållningssätt”. Precis som det väl ska va’…
    Tidningarna har väl mer den debatterande/ifrågasättande funktionen i media i Sverige?

  32. RURIK skriver:

    Cecilia:
    Är SVT ett propagandainstrument ?
    Du kan lätt bilda dig din egen uppfattning.
    Gå in på nätsidorna till exempel vis
    norska ”Dagbladet” ( vänster) , danska ”Berlingske Tidende” ( borgerlig )
    och brittiska ”BBC” (statlig) varje dag under en månad. Se vad dom skriver om och hur nyheterna presenteras.
    Jämför sen med SVT så kan du själv besvara frågan !

  33. Cecilia skriver:

    Rurik:
    Jag skrev:
    — så menar nog de som skriver att det är ett propagandainstrumnt—

    För övrigt så har jag en egen uppfattning också.
    😉

  34. Cecilia skriver:

    PS. T ex har jag en fobi mot särskrivningar.
    Även om det är attans oviktigt! 🙂

    Äsch, nu var jag dum… men jag är ett barn av min uppväxt, jag med. Ska bättra mig, jag lovar!

  35. Cecilia skriver:

    PPs. Jag gillar SVT.

  36. Cecilia skriver:

    PPPS. Fast kanske inte på gängse sätt 🙂

  37. RURIK skriver:

    Cecilia :
    Några historiska fakta om den svenska annekteringen av Skåne.
    1332: Skåne är pantsatt – Sverige betalar och övertar äganderätten.
    1341: Danmark erkänner officiellt att Skåne är svenskt territorium.
    1360: Danmark erövrar Skåne från Sverige
    1397: Sverige,Norge och Danmark ingår union.
    1523: Unionen upplöses efter svenskt uppror. Danmark behåller Skåne.
    1658: Sverige återerövrar Skåne.
    Intressant , eller hur ?

  38. Cecilia skriver:

    Rurik:
    Väldigt intressant. Annekteringsprocenten, oavsett riktning, är ju ändå den samma .:-).

    Går man mycket längre tillbaks, så såg ju sammanhängande landområden annorlunda ut än idag. Och ibland verkar det som om det sätter ringar än idag. Märkligt, eller hur?

  39. RURIK skriver:

    Cecilia :
    Nu är du inne på något av det mest spännande man kan undra över överhuvudtaget!
    Otaliga frågor och ändå fler svar är möjliga när vi funderar kring dessa frågor.
    Samtidigt kan vi se forntiden leva vidare i form av vår ”kultur”.
    Dessutom finns det likheter mellan alla stora ”kulturer”.
    Kanske den minsta gemensamma nämnaren för alla människor ligger här.
    Men ack så svår den är att fånga !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.