1991: När poeterna går i barndom

Jo, så är det ju, och det gäller även för de bevingade poeterna, att då känslosamheten får sin eruption kan lite av varje dyka upp. Theodor Kallifatides försvarar begränsningar i yttrandefriheten med en retorik som är värdig den värste politiker (DN). Med en liten omskrivning av det mest svallande inslaget i hans text får man en annan historia:

När man frågade henne hur hon hade orkat med allt detta svarade hon inte med ord. Hon pekade med handen mot det bleknade porträttet av Stalin. Hon var övertygad kommunist. Hemma hade hon ett miniatyrkapell där hon hade en bild av Lenin och en statyett av Marx.
Hur enfaldig måste man inte vara för att hävda att det finns en rätt att skända hennes ikoner, att spotta på hennes tro, ringakta hennes liv och kalla sådant barbari för en demokratisk frihet? Och inte nog med detta, utan dessutom hävda att man inte gör något.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

129 svar på 1991: När poeterna går i barndom

  1. sl skriver:

    Vem har skändat något? Har du skändat något? Jag anser att islamisterna som kränker oss. Jag anser att islamisterna och gestapo står på samma sida vad det gäller kränkningar. Sidan som skändar och kränker.

  2. Heidegger skriver:

    Så har då Kallifatides grundligt gjort sig bort…

  3. Jor-El skriver:

    Jag får smäktande Theodorakis-vibbar av krönikan. Och efter den lätt underskruvade sarkasmen vill jag poängtera att även greker är människor, och alla människors värde är som vi alla vet alltid – LIKA!

  4. Från Graven skriver:

    Ja, det är billigt och manipulativt.

    Förutom tankevurpan att det totalitäras kränkande av individen (Gestapos bilder av grekerna) av något mystiskt skäl skall utgöra grund för att det reciproka – individens kränkande av dogmer – inte skall tillåtas (ja Kallifatides skriver detta: ”Allt som inte är förbjudet är inte tillåtet”!) så är texten medvetet manipulativ:

    Halva texten innehåller snyft-historier om mormodern. Hon hade det säkert inte lätt – men detta får ju aldrig ersätt principer och argument!!!

    Det är detta Pöbeln inte förstår när han frågar ”Är det mitt fel att jag får tårgas i ögonen?”.

    Nej det är det inte! Men varför skulle detta ge Pöbeln rätt i sak mer än det ger Kallifatides rätt i sak genom att spela på känslosträngar om gamla mormor, hennes armod samt hennes tro på den gud som just lämnat henne och hennes folk i sticket, samt fältet fritt för nazisterna (Gott mit uns!).

    Det är en principlös emotionell charad. Inget annat.

    Ett kräkpulver.

  5. Från Graven skriver:

    ”Bara för att någon dör för en sak gör detta inte saken rätt”

    Vem sade det? Det är ett utmärkt citat!

    Särskilt för tårgas-svidande ögon och tårdrypande moralkakor som syftar till att försvara dogmer.

  6. Doktorn skriver:

    Nu får Ni väl ändå besinna er en smula,

    annars hotar puerilitetsindex gå i taket. ALLA kan ju inte anse att Koranen skall köras i pappersstrimlaren inför troende muslimer. Dessutom behagade Homerus ta sig en lur när vår vän skaldade sitt sista stycke 1991, och trodde sig kunna byta Kallifatides mormors kristna förtröstan mot vurmeri för satanismsymboler. Min gode vän – det gaar sledt igge – aebler ka’ igge sammenlignes med paerer!

  7. Rurik skriver:

    Kallifatides exponerar en närmast övertydlig bild av den troende kommunisten.
    Det är vår tids troende kommunister som omfattar islamisterna med en sympati gränsande till kärlek. Hos islamisterna kan de åtminstone se TROSVISSHETEN och HÄNGIVELSEN !
    Dagens kommunister har inte mycket att hoppas på . .

  8. Från Graven skriver:

    Rurik

    Och individens underkastelse kollektivet.

    Det är en relevant beröringspunkt mellan islamism och kommunism.

  9. Rurik skriver:

    Ja ,det finns många fler beröringspunkter.

  10. Staffan Ohlsson skriver:

    I många offentliga sammanhang sitter numera demokratin och dess nödvändiga konkreta yttringar allt trängre till. Kan det vara så att allt fler ser demokratin som ett orubbligt axiom? Men i så fall lurar vi oss själva å det grövsta!

  11. Från Graven skriver:

    Kolla här då:

    http://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-bjorkman-guillou-hanar-judars-oro/

    DN har sannerligen vaknat ur sin törnrosasömn; skrapat lite på den samtida yta de själva medverkat till; och funnit att de skapat ett monster!

    Sent, alltför sent, skall syndaren vakna.

  12. Från Graven skriver:

    Staffan Ohlsson

    Ja!

    Både mänskliga rättigheter och demokrati verkar av svenskar tas som ett naturtillstånd.

    ”Någon ordnar det nog”, om en omänsklig värld skulle knacka på den svenska dörren.

    (bara det inte är USA – hemska tanke – som skall ordna det!)

  13. Heidegger skriver:

    @Från Graven

    Du har rätt – Sverige är en ankdamm på väldigt många sätt

  14. Heidegger skriver:

    Hur många (stabilt över tid) stora konstnärer filosofer arkitekter tänkare idéer eller idériktningar har Sverige producerat?

  15. Rurik skriver:

    Men det är viktigt att vara klar över att traditionerna från människor som Kallifatides mormor är en av grundvalarna för kommunisternas stöd till extrem islamism.
    Så var det också i Iran under den islamska revolutionen när muhajeddin kämpade tillsammans med ayatollahn’s upprorsmän.
    Tyvärr har våra egna salongskommunister inte tagit lärdom av vad som skedde den gången . .

  16. Inge skriver:

    Theodor Kallifatides er en tulling.

  17. Ludvig K skriver:

    Jag håller med om att Theodor Kallifatides text både känns slarvig och manipulativ, men om jag förstår honom rätt så menar han att väldigt många människor ute i världen är helt vanliga oskyldiga personer som drabbas hårt av kränkningar av det enda som de kanske känner har värde i sina liv. Det är ett ofrånkomligt faktum, men samtidigt kanske det inte går att ta hänsyn till? Många kanske inte är så peppade på den upplysta västvärlden och dess avsaknad av helighet, dygder och själavård, och blir därför inte heller imponerade när denna värld går och kränker deras helgedomar…

  18. Heidegger skriver:

    @Ludvig

    Det bästa är väl att hjälpa folk ur armodet, d.v.s. köra på med kapitalism, upplysning och frihet. Att värna deras ”opium för folket” är väl inte hållbart i längden?

  19. Heidegger skriver:

    ..men visst ett evigt paradis kan ju ev. vara svårslaget som lyckobringare, om man lyckas tro på stolligheterna..

  20. Ludvig K skriver:

    Om det fanns ett seriöst andligt alternativ till islam i dagens Sverige för dagens nysvenskar så tror jag inte så många av de som kom hit skulle vända sig till sina gamla hemländers gamla religiösa institutioner. Det är ju exempelvis allmänt känt att de flesta somalier som kommer till Sverige inte bär slöja eller är särskilt religiösa, utan blir det och drar på sig slöjan efter att ha saknat något sammanhang i det nya hemlandet. De flesta har helt enkelt ett behov av något mer än kapitalism, upplysning och frihet. Rätt fluffiga begrepp som lämnar en del att önska. Som exempelvis kärlek, solidaritet, etik, heder, samhörighet, värdighet, konst?

  21. Pöbeln skriver:

    @Heidegger
    Inte många storheter i konsten från sverige. Desto fler från Libanon.

  22. Pöbeln skriver:

    @Heidegger
    En dag i isoleringscell och du skulle också bli religiös!

  23. Inge skriver:

    Pöbeln,
    ”En dag i isoleringscell och du skulle också bli religiös!”

    Kan du forklare hvorfor du mener at en dag i isoleringscelle skulle gjøre noen religiøse?

  24. Heidegger skriver:

    @Pöbeln

    Senaste två åren har varit minst sagt besvärliga, men någon Messias har inte synts till..

  25. Heidegger skriver:

    Sedan finns det ju andra brister med Ankdammssverige än de rent intellektuella:

    http://henrikalexandersson.blogspot.se/2015/02/morgan-johansson-s-vill-behalla-den.html

  26. minnesdagen skriver:

    ”De tragiska händelserna i Paris och Köpenhamn tolkades i mångt och mycket som utfall mot yttrande- och åsiktsfriheten.
    Oavsett om denna uppfattning är riktig – själv delar jag den inte – kan det vara på sin plats att diskutera omfattningen av dessa friheter.”

    – Den diskussionen kommer Theodor att ha med vem då ?

  27. sl skriver:

    Så har Guillou klantat till det ännu grövre än Kallifatides. Nu börjar man undra om boken nyss som påstod att Sverige inte kände till judeutrotningen faktiskt är ännu en variant av historierevisionism med baktanken att devalvera förintelsen, och om hans palestina-ståndpunkt är en lite signal om antisemitism. Detta tillbakavisas alltid harmset med ett ”antisionism”, men nu undrar man lite…

    Med islam finns ingen kompromiss. Kompromissernas män får problem.

  28. Beppe Grillos Vänner skriver:

    Naivistisk konst vilar på att den skolade konstnären vill återfå förmågan att betrakta världen genom barnets ögon i berättande bilder. Denna genre har muterats i vår skruvade samtid till en politisk verklighetsuppfattning där det inte skiljs på verkligheten i sig och så som den borde vara. Det är det politiskt/mediala etablissemangets perspektiv som med juvenila berättelser skall förmedlas till undersåtarna

    Den önskade verkligheten är alltså den som gäller. Låt oss kalla fenomenet för naivistisk verklighetsuppfattning. Här finner vi korridorfolkets dilemma då denna ism förutsätter gravt mörkande, vinklande, ja ni vet. Nu har det gått så långt att somligt folk ur det klegg som kallas för kulturvänstern i viss mån börjat omdisponera sina skrivna alster.
    Kallifatides artikel i DN kan ses som ett desperat försök att hålla fast vid den naivistiska realismen. Han blir nog klappad på huvudet av överheten men….

  29. Heidegger skriver:

    @Beppe Grillos Vänner

    Du har rätt, men jag skulle säga att det hela ligger latent i den postmoderna verklighetsuppfattningen: Konst,politik, reklam mm speglar inte verkligheten enligt denna uppfattning utan skapar den. Till viss (!) del är det väl så, problemet blir bara att att när verkligheten blir tillräckligt plastisk så upphör skillnaden mellan propaganda och kritik och då är vi helt utlämnade till moralister fanatiker och andra monster.

  30. minnesdagen skriver:

    sl:
    – Har du sällat dig till Arnstads fantasifulla gäng ? Alla kände till allt men ingen vågade klaga till herr Adolf, för då kunde han bli arg. Det behövs ingen Guillou för att devalvera det du skriver om.

  31. Från Graven skriver:

    BGV

    Satan vad bra skrivet!

    ”Naivistisk verklighetsuppfattning”

    Känns den möjligtvis igen hos någon särskild av våra vänner här i trådarna, månne?

  32. Heidegger skriver:

    @Håller med Från Graven

    Den postmoderna verklighetsuppfattningen är anledningen att Pöbeln är oförmögen att kritisera Islam, eftersom som därmed skulle reproducera fel verklighet. Eller hur Pöbeln?

  33. Heidegger skriver:

    *han inte som

  34. sl skriver:

    @ minnesdagen

    är du månne en liten förintelseförnekande kryptonazist som kryper i springan mellan vägg och golv? Tillsammans med herr Guillou?

  35. Från Graven skriver:

    sl

    Minnesdagen, Tallskog och Doktorn tillhör inventarierna.

    Vi brukar försök veva in dem när de ger sig ut på för djupa vatten – men de sliter sig alltid fria och simmar som delfiner i revisionismens väldiga ocean.

    Doktorn är onekligen den mest spännande att följa – och han går definitivt att kommunicera med.

    Tallskog brukar flankera vår Maestro Il Dottore med endast några sekunders dröjsmål (jag har mina teorier om detta).

    Det hela är både kryptiskt och spännande och leder en djupt in i konspirationsteoriernas oändliga labyrint.

    Mäster doktor har också outat sig själv – och ingick i samma kretsar som LV, i deras ungdoms dagar.

    Jag menar att om man håller allt ovan i åtanke så är, särskilt Doktorn, en krydda – av jolokiansk magnitud – i den mustiga röra som utgör Vilks.net.

    (Pöbeln är den kvarglömda begagnade tandpetaren, när måltiden är över)

  36. Beppe Grillos Vänner skriver:

    @Heidegger, Från Graven

    Postmodern tugg är synnerligen användbart när det gäller att såga i stort sett hela den svenska journalistkåren. Anser därför att både Baudillard och Zizek är brukbara för den som vill göra hakkeböf av korridorfolket.

    Naivistisk realism är såklart en långtgående förenkling men kanske brukbar om den får spridning. Naiv realism; att verkligheten är precis som den uppfattas, upplevs, passar nog bättre in på pk fotfolket då de tycks evigt vara fjättrade i sin grotta.
    Vet att ni initialt och i all välmening givit somliga här på bloggen chans på chans att komma med i matchen men som skitit sig pga det naivistiska. Ligger lågt därvidlag (än så länge) då motstånd till och med dåligt sådant är bra för debatten.

  37. mox skriver:

    Ju mer det hettar till, verkar fler och fler bekännande sig till ordet, slingra sig spetsade på det oundvikliga sanningens spjut i underliga verbala tankegymnastiska baklängesspegelvridsaltomortaler, likt daggmaskar för att inte erkänna att de är drabbade av ödet.

  38. sl skriver:

    Doktorns och LV´s ungdomskretsar skulle förstås kunna vara någon utdöd bokstavskombination av dogmatisk tes-tuggarkaraktär med det jordiska paradiset i bondeuniform på programmet; någon särskild? Årsmodell-46 var svag för DFFG, MLK och kfml, vill jag minnas.

  39. Heidegger skriver:

    @BGV Jag kan hålla med om att korridorfolket pysslar med en mycket obehaglig form av paternalism istället för att fullgöra sin uppgift som är att kritisera makten (och dä avser jag inte den vite heterosexuelle mannen..)

  40. Från Graven skriver:

    sl

    Jag tror att metamorfosen är post denna tidsanda, men jag kan inte historien, och det kan inte uteslutas.

  41. Från Graven skriver:
  42. mohammad skriver:

    Men Lars då!

    Vad nyttar denna omskrivning till Stalin, Lenin och Marx, är det att sälla sig till de enfalldiga, och då avser jag inte de i kommentarsfältet.

    Är ni inte professor och skall kunna uppföra er…?

  43. Från Graven skriver:

    enfaldiga – mohammad – enfaldiga

    Skall du vara ohövlig får du iallafall stava rätt.

  44. Doktorn skriver:

    Tips

    Ännu en visselblåsare på väg att åtalas

    Stephen Mitford Goodson

    Inside the South African Reserve Bank

    &

    A History of Central Banking

    Handla på Amazon.com

  45. Lars Vilks skriver:

    Först skall jag säga att jag uppskattar din närvaro. Du har varit med från början och är helt klart en markant profil. Du har dina sidor men det brukar vi klara. Även dessa berättar en historia.
    Angående ditt klagomål vill jag hålla fast vid min text. Det är precis här gränsen går: Det som blandar sig i politiken är obönhörligen utelämnat åt kritik och satir. Kallifatides tar den ortodoxa kyrkan, men det är bara ett stödargument. Den är inte särskilt intressant att angripa. Bortsett från att Pussy Riot markerade dess politiska förbindelse med Putin. Den trosvissa religionen som går in i politiken är ju en annan som är betydligt mer aktuell. Men det borde inte vara svårt att hoppa på det spåret.

  46. minnesdagen skriver:

    sl,
    jag förstår att du tillhör de naivas skara. Men det ljugs faktiskt rätt friskt även bland det man läser på nyheterna. Jag hittade detta på omni.se :

    ”Läckor: Netanyahu ljög om Irans atombomb

    Utrikes Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade FN under ett anförande 2012 för att Iran bara var ett år från att färdigställa en atombomb. Men Netanyahu hade information från sin egen underrättelsetjänst Mossad om att Iran inte hade den kapaciteten. Det uppger The Guardian och Al Jazeera i ett gemensamt avslöjande, baserat på material från flera underrättelsetjänster.
    Nyhetsmedierna skriver att materialet de kommit över är ”en av de största spionageläckorna i senare tid” och att det innehåller information om al-Qaida, Islamiska staten och andra terroristorganisationer.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.