Att ta ställning, det har länge varit dagens melodi. Självklart bör det vara ett korrekt och ofarligt sådant. Därför har vi lärt oss att noga överväga våra formuleringar.
Även konstvärlden hänger med. Men allt är inte lika lätt. Hur skall man ställa sig i Palestinakonflikten? Man kan räkna med att konstvärlden generellt är på Palestina sida eftersom ett sådant val är emblematiskt vänster och därför följer de rekommendationer som ges i konstvärlden. Men i det här fallet är det lite mera komplicerat. Kultur- och konstinstitutionerna i Israel är också oroade och därtill kommer sådana hinder som antisemitism och ledarskap som är knutet till terrororganisationer. Men från kulturens sida i Palestina menas det:
“What we need,” said Adila Laïdi-Hanieh, director of the Palestinian Museum, “is for the international art world to show courage and stand with Palestine vocally, just like they stand for decolonization, Black Lives Matter, and LGBTQ rights.”
De angivna exemplen är inte helt i linje med den rådande konflikten. Dekoloniseringen etc. är helt riskfritt med den politiska vinden säkert i ryggen. Konstvärlden föredrar att tills vidare ligga lågt. (artnet)
Hamas är säkert mycket intresserade av Black Lives Matter, and LGBTQ.
Ärligt talat är de högerextremister som styr på Västbanken och i Gaza nog måttligt roade av svarta människors rättigheter och de sexuella varianter som hyllas så starkt i väst.
Att visa kurage i dag är att förkasta islam, feminism och klimatångest. Att skrika med i hatkören mot judar, män och tekniska landvinningar är vare sig modigt eller framstegsvänligt. Etymologiskt innebär ”progressiv” framstegsvänligt, men politiskt har det kommit att innebära bakåtsträvare.
Feminism och klimat ska vi väl ta på allvar. Islam däremot klarar vi oss nog utan. Där finns inget som tilltalar en demokrati.
https://imgur.com/pa67IRo