2097: Folksporten

Det tar liksom aldrig slut. Kanske kan man tala om en nedåtgående trend men det är tveksamt. Troligen är den rätta formuleringen att det har blivit populistiskt och populärt. En engagerande folksport. I denna sport borde det arrangeras regelrätta tävlingar. Så att man kunde kora motiverade vinnare. Det värsta av allt är att många tar det på fullt allvar.

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

25 svar på 2097: Folksporten

  1. Doktorn skriver:

    Att diskutera detta ämne innebär fokusering på modern ’mind control’ och frågan inställer sig – är Du verkligen beredd att tillåta detta på Vilks.net?

  2. Tallskog skriver:

    Hur vore den typiske svenske mannen om han inte sedan barnsben indoktrinerats av Öfverhetens folkfostran???
    http://www.youtube.com/watch?v=5zgkySBTUIw

  3. Bengt Bengtsson skriver:

    Ej förvånande att många snöar in på matlagning och muskelbyggande istället.

  4. mohammad skriver:

    Vad menar han egentligen Professorn?

    Vad är det i klarspråk som ”många” tar på fullt allvar och kräver korade motiverade vinnare?

    Gnället eller den rättfärdiga kritiken?

    Och räknar han månne sig själv till den där vinnaren bland de där ”många”…?

  5. sl skriver:

    Professorn menar att Louise af Tensta är ett skämt, som skämmer ut oss. Det står faktiskt rakt upp och ner i texten, som är kort och lättfattlig.

    Den stackars lilla flickan är ett bräkande får som letts upp till slakt (Bibeln, bibeln). Hennes bräkande dialekt, fylld av nonsens och ”assa va” som signalerar IG i svenska, är den sorts morgon-tv som reklam-tv vill ha mellan sport, väder, reklam och gör-om-mig-reportage. Där finns allt; lyteskomik, spänstig stjärt, dialekt, dratta på ändan. Detta är vad bönder skrattar åt, alternativet är att de kastar skor på scenen.

    Förslag; fyll henne med sprit och ställ ut i falsksjungande kockprogram med elgitarr utan innehåll.

    ”Bra TV,” kallas det.

  6. sl skriver:

    Nu blev det fel. Det är vår ”debatt” om Louise af Tensta som är folksporten. Henne är det synd om. (Bibeln, bibeln)

  7. Ludvig K skriver:

    Modern mind control hit och dit. Vägen till ett tolerant och öppet samhälle där alla behandlas lika har skett genom en mängd reformer och omskolningar av svenska psyket. Sverige har en stolt tradition av att ta fasta på orättvisor och konkret försöka göra något åt det.

    För övrigt vill jag hävda att inte ha några som helst restriktioner för vad som får och inte får sägas också är ett slags mind control. Resonemanget brister, och åberopas vildast av de som inte har något att tjäna på en aktuell reform. Fanns många mansgrisar för hundra år sen som tyckte att det var ett fasligt tjat om kvinnors rättigheter och tyckte att det var sjukt att ”folket skulle omskolas”. Tycker ni det var en sjuk omskolning också? Eller statarsystemet, Du-reformen på 60-talet, förbud mot barnaga, avskaffandet av våldtäkt i hemmet?

    Termer som mind control och omskolning är liberalt snömos. Vad har vi ett samhälle till om inte för att genomföra reformer och göra tillvaron bättre för dess medborgare. Kan det verkligen vara viktigare att få säga negerboll än att grupper i Sverige ska känna att de är en del av gemenskapen.

    Sannolikt sitter vi om 25-30 år och tycker att det här är självklarheter, det som man idag diskuterar om att reformera.

  8. CeDe skriver:

    Försöken till ett tolerant samhälle är där alla behandlas lika. Men omskolningen av svenska folket psyke idag är att få dem toleranta till att vissa särbehandlas och ges särrättigheter och att acceptera att alla inte behandlas lika.
    Ludvig K, du är naivt efterbliven om hur verkligheten ser ut i dagens Sverige.

  9. Från Graven skriver:

    Det som jag finner förbluffande är att ojämlikheterna inom islam är så accepterade som de är i Sverige idag.

    Indignation över kvinnans ställning inom islam saknas helt.

    Jag tänker t.ex. på Erik Ullenhags nationaldagstal framför 500 bedjande muslimer – varav alla är män, i det att kvinnorna i sin ställning som underordnad mannen får be avskilt.

    Har vår ”stolta tradition att ta fast på orättvisor och konkret försöka göra något åt det” gjort undantag för dessa orättvisor?

  10. Doktorn skriver:

    Nu har det gått ett dygn efter ’Folksportens’ införande och de vänsterintellektuella har redan helt oprovocerade börjat sin litania med
    hur mycket sämre det var förr och hur samhället förbättras genom ’reformer’ – men om detta är lösningen på alla problem – vad blir det då kvar av ett samhälle ställt under kravet att ständigt reformeras?

  11. Tallskog skriver:

    Av alla människors aktiviteter i Sverige –
    hur stor procent skapar väsentliga och hållbara värden?
    50% 60% eller?
    Tjattret i media påminner mest om
    http://www.youtube.com/watch?v=RQhVLHu8HRk#t=99

  12. Från Graven skriver:

    Apropå N-ordet och den ”folksport” som tråden handlar om så fanns det när jag var liten en GB-glass som hetter ”Nogger”.

    Den hade en kärna av mjuk nougat, ett skal av något lite segare nougat, och däremellan god vaniljglass.

    Jag uppfattade i min naivitet som tolvåring att namnet Nogger anspelade på att glassens tema var nougat.

    Det var inte förrän några årtionde senare som jag informerades om att så inte var fallet, men att det var fråga om en dold vit-maktagenda från GB’s sida för att upprätthålla den ”strukturella” rasism som ämnade hålla ”rasifierade” på den plats där de hörde hemma, dvs med en mopp i handen på McDonalds.

    Den är väldigt god.

  13. Tallskog skriver:

    Under mitt fleråriga utlandsboende hade jag barn i internationell skola (IB). En gång om året anordnade vi ”Hela-världen-fest”.

    T.ex. hade britterna Tehus där besökarna kunde sitta och mysa över en kopp te med scones och andra etniskt typiska bakverk.
    Den svenska gruppen öppnade Kaffehus där Negerbollar kunde köpas och avnjutas.
    Alla svenska PK-människor sade negerbollar hit och negerbollar dit. Utan problem.
    En grupp amerikanare frågade vad de delikata kakorna hette och jag svarade: ”negroballs”. De skrattade så de vred sig som metmaskar och vi befarade att vi kanske skulle behöva tillkalla ambulans, så mycket skrattade de.

    PK-terrorn fräter sönder Sverige inifrån.

  14. Ludvig K skriver:

    Snicksnack. Ni drömmer er tillbaka till en tid som aldrig mer kommer tillbaka. Tiden är inne för att ta itu med dessa frågor.

    PK-terror my ass. Du kan sitta i din lägenhet och äta negerbollar och läsa Tintin i Kongo bäst du vill. Du kan sitta och nostalgisera över en tid då svarta fick utstå daglig terror av den vite mannens fula påhitt. Där har du terror.

    Det är något som debatteras ute i vårt samhälle just eftersom marginaliserade grupper har fått bättre levnadsförhållanden och kan ägna sin tid åt diskussion och inte bara städa på Donken. Inte mer än rätt att frågorna lyfts.

  15. Ludvig K skriver:

    Jag håller såklart med om att tonläget på sina håll är helt överdrivet, och att man bedriver hetsjakt på fel personer, t ex Louise Andersson Bodin. Men i grunden är det viktiga frågor och bra diskussion. Endast genom korsade klingor kan man komma någonvart, som Lars själv sa en gång.

    Men ni verkar ha svårt att se syftet med vissa av diskussionerna. Som jag ser det försöker man göra sig av med gamla tiders rasism och syn på andra. Jag tycker det är ädelt att man vill bygga en ny värld där alla får känna sig hemma.

  16. Från Graven skriver:

    Javisst grasserar rasism fortfarande i Sverige.

    ”Strukturell” i ordets egentliga mening är den sannerligen inte.

    Vore det inte bättre att belysa och problematisera synen på svarta i Tintin och bakverk redan från tidig ålder än att förpassa seriealbumen till vuxensektionen?

    Sedan vore det ju klädsamt om Afrosvenskarnas riksförbund ägnade kraft och tid åt upplysning och stävjande av könsstympning och brännande av häxor än att jaga Nogger och Magnum Black.

    Magnum Black lär anspela på en annan, lite mer spännande, stereotyp om svarta 😉

  17. SvenB skriver:

    Ludvig K, problemet är väl att det inte är samma sak att vara rasistisk som att säga negerboll.

    Rasism är ju en attityd, inga specifika handlingar eller ord.

    Så länge man inte menar något illa måste det var grönt ljus på alla ord.

  18. Ludvig K skriver:

    Hergé menade inte heller illa när han gjorde Tintin i Kongo.

    Man behöver inte ha en examen i postkoloniala studier för att kunna läsa den och förstå att den speglar ett förtryck.

    Negerbollen härstammar från en annan tid då svarta sågs på ett annat sätt än idag. Jag är inte säker på att man ska skrota det ordet men det är inte bara det som många av diskussionerna handlar om. Ni verkar liksom förbise vad som egentligen diskuteras.

  19. Från Graven skriver:

    Hergé anpassade sig efter vem som hade makten.

    Han levererade bl.a. antiamerikanska och antisemitiska stereotyper under Nazi-ockupationen av Belgien.

  20. Från Graven skriver:

    Det är ju det som är hela grejen med konstnärer som Kannemeyer och Dan Park.

    Ur ett metaperspektiv är det ju hur spännande som helst att analysera vad som är vad.

    Tyvärr går det inte i Sverige just nu.

    Min tanke var att Rönnquist och Park skulle ha en analys runt detta som kick off, en analys runt varje verk av Park, samt en varudeklaration på hela tillställningen.

    Lagrummet ger utrymmer för detta; och Park hade stått bättre chans att slippa skaka galler.

    Jag uppfattade det som att det var en kombination av tidsbrist och happy go lucky som ledde dem in i ett klammeri med rättvisan.

    Advokaterna såg sedan till att de var så gott som inlåsta redan innan rättegången var över.

  21. Från Graven skriver:

    Ludvig

    ”Peekaboo” av Kannemeyer.

    Rasistisk?

    What say you?

  22. Ludvig K skriver:

    Jag håller med dig om att det är hur spännande som helst, och beklagar att det har blivit svårt att diskutera vissa saker.

    Alla är dock inte ute på samma märkliga uppdrag som Park (och Kannemeyer?) utan tycks se det som sin stora rätt i livet att köra på i samma hjulspår som… ja, vadå? Negerbollen är ingen statisk boll utan ett av en viss tid och plats mycket typiskt bakverk. Negerjazz var också ett begrepp förr i tiden, men det har vi skrotat. Men det är det ingen som muttrar över.

  23. Från Graven skriver:

    Ja, men det är plumpa obegåvade människor som hävdar sig som gör så.

    Gränsdragningarna är det spännande och eftersom att gränserna heller inte är statiska så blir det extraspännande att se åt vilket håll de driver.

    Såg du förresten Kannemeyers ”Moulinsart Lawyers”?

    Utan att ha hunnit undersöka bakgrunden misstänker jag att Kannemeyer möjligtvis har fått påhälsning från rättighetsinnehavarna.

    Det vore ju en väldigt komisk vinkel om dessa hävdar copyright på rasistiskt material!

    Humor & ironi är central i mycket av den här konsten.

    Mycket av Parks konst är ju direkt humoristisk.

  24. Ludvig K skriver:

    Du har rätt. Ett av den moderna konstens syfte är definitivt att utforska det där spänningsfältet som du nämner. Det är ju modernismens credo, att gå till vägs ände med en idé eller tankegång. På så vis är ju Park och Kannemeyer iallafall ibland effektiva modernister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.