Tidningarnas ledare kommer med sina profetior. Man kan alltid med välbehag läsa en sådan skribent som Fredrik Virtanen (Aftonbladet). Det har blivit en fin tradition att kombinera hotet om en undergång med en ständig repetition av densamma. Förr i världen körde prosten en salvelsefull postilla om det brinnande Gehenna, numera utbytt mot Tyskland under mellankrigstiden. Sedan jag muntrat upp mig med denna läsning går jag till nästa ledare i DN; Eriks Helmerson förutspår kränkthetens undergång. Den tanken kan det t o m ligga något i. Kränktheten är slutstationen för de alltmer inflatoriskt utmattade begreppen rasism och islamofobi och någon gång lär väl även de mest inbitna anhängarna tröttna på de alltför välkända refrängerna.
En helt annan sak från december och mitt deltagande i utställningen i Krapperups konsthall. Konstkritikern Johanna Gredfors Ottesen skriver om mina tre målningar (HD). Hon fastnar för landskapsmålningen, ett intryck från en av mina rastningar. Vi var ju där oanmälda på lågfrekvenstid. Tyvärr har jag inte någon bra bild av den målningen men den ser ungefär ut så här:
Man ska, som alltid, vara försiktig med att göra liknelser mellan idag och Tyskland mellan världskrigen. Virtanen är inte särskilt duktig på det. Här en intressant artikel om konservatismen som ledde fram till Nazityskland:
http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=2394#.Vpr8e6986rU
På tal om konst och skapande…:
http://www.dn.se/kultur-noje/varfor-jag-skriver/
Det mesta har med samtiden att göra, och Orwells ”tänk” om skapandets premisser i vår tid är ljuv musik för konstnördar. Som menar på att, konst har betydelse i samhällsapparaten, i människors livsförhållanden.
Lars V. Din landskapsmålning går inte av för hackor. Inga kolsvarta moln på den duken, i klass med Strindbergs havsmåleri.
Kan inte undanhålla er denna underhållning.
…..det är skillnad på alkohol och alkoholister….
http://www.avpixlat.info/2016/01/17/be-afraid-be-very-afraid/
H:
Do you see yonder cloud that’s almost in the shape of camel?
P:
By th’mass, and ’tis like a camel indeed.
H:
Methinks it is like a weasel.
P:
It is backed like a weasel.
H:
Or like a [dog].
P:
Very like a [dog]
Rastning av hundägare –
Prins Fotogen blir Prins Eugen
Skända molnen med lödder
om de hänger lågt
Fall djupt med facklan
in i dröm om frihet
På tom INSTAnt, gram efter GRAM
satureras bilder
och grillas
(Raljant, ja;
det är ju det som gillas)
Riktigt får jag inte ihop det. Benämningen ”Fotogen” tillkommer Eugène Jansson som spädde ut färgen med fotogen. Och att han därför inte behövde blandas samman med prinsen.
Som alltid gäller riktig konst, är tolkningarna många.
Kanske inte i första hand en like till Jansson, utan mer i största allmänhet brandfarlig och flyktig (användbar till diverse upplopp) till sitt väsen?
Eller också torde det helt enkelt betyda Fotogenisk?
(För övrigt ser landskapet lättorkat och matt ut; en större mängd terpentin, varande fotogenfrände, kan ju ge en Janssonsk air åt melodin i den rojala vyn.)
Som sagt var bilden inte bra. Målningen har fått två strykningar med mellanfernissa special. Terpentin är en riktigt dålig idé, då blir det matt yta och utspädda pigment. Förödande om det ligger i ytan. Mera olja är bättre. Slutfernissa gör ju susen men det är svårt att nå det inför en utställning eftersom den inte bör läggas förrän efter ett halvt år.
Målningen duger väl – liknar dina gamla hemtrakter med Kullaberg vid horisonten.
Målningen är vacker, fridfull och kustlinjen går till oändligt, bara skippa rasten, vandra i väg.
Vore jag rik så skulle jag lägga ett bud, men icke.
lv, jo, jag vet om terpentin osv, dvs, det såg ut som målningen var platt och matt pga det, men nu vet jag att fernissan är på och den inte var fotogenisk, tex, isf
mvh
Det hade inte hjälpt om du hade varit rik. Målningen var såld inom fem minuter efter utställningens öppning.
Jo, jag tänkte väl att Gurun kan en del om teknik. Däremot är fernissan inte lagd eftersom tiden var för kort och nu är målningen såld och borta. Men jag använder en fernissa av olja och balsamterpentin som gör god verkan dock inte i det långa loppet.