Snart är det dags att stänga juldörren för den här gången. Diskussionerna huruvida det existerar en svensk jul har varit intensiva. Och det är ingen nyhet utan kan man med fog kallas för en svensk jultradition. Man skall inte tro att alla dem som putsar av sina värdegrundsformuleringar för att tillämpa dem på den svenska julen åstadkommer någon upplösning av den bergfasta svenska julen. Tvärtom, det ökar trevnaden och ingår numera i julstöket. Däremot är det, som jag läste på Facebook, opassande att önska ”en god nationell jul”. Gränsen torde gå vid att önska ”en god gammaldags jul”.
Ett återkommande förlust för svenskhetens jul är Jenny Nyströms tomtar. De tycks mer eller mindre vara utraderade av Coca Colatomten. Inte heller lyfter traditionalisterna ett finger för att återinföra de ursvenska julstugorna.
Men julbocken har företagarna i Gävle sörjt för, år efter år, intresset är brännhett. Det anglosaxiska julinslaget växer sig allt starkare, kan man notera, det är inte så nationellt ur vår synpunkt, utan mera av kosmopolitisk karaktär. Julen var nog en smula tysk förr, nu är den mycket mer brittisk-amerikansk. De delar som främst utsätts för angrepp är de med mera centraleuropeisk historik, de ses som mest omoderna, men är samtidigt mest traditionella.
En titt på årets julkalender kan vara givande. Både story, fantasy, teknik och musik pekade åt traditionellt håll, jag uppfattar den som tämligen populär och framgångsrik.
Nu gick det lite fort här — Cola-tomten har ett gediget nordiskt arv och är dessutom ett självporträtt av sin tecknare (bildgoogla!).
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Haddon_Sundblom
Helt bortglömd tycks Krampus vara. När får vi se en renässans?
As a counterpart to Saint Nicholas, the predecessor of the more approachable Santa Claus, Krampus was evoked in Central Europe for centuries as a warning to kids to be good.
https://goo.gl/ojR9Jg
Jan
Renässans för Krampus? Afrosvenskarnas riksförbund har redan sjasat bort Zwarte Piet från holländsk jultradition här i Sverige.
http://www.dutchnews.nl/news/archives/2014/11/dutch-club-in-sweden-changes-zwarte-piet-plans-after-protests/
Och han är ändå betraktad som god / snäll (ger presenter till barnen). En blackface Krampus som dessutom är ond göre sig nog icke besvär…
Jul – vad betyder det? Ordet verkar vara släkt med ett fornnordiskt ”jål”. Det finns många intressanta släktskaper där. Bland annat till ord som ”jål”, ”jåla”, ”jålerier” som fortfarande används frekvent av dalslänningar i alla åldrar för att beteckna något lekfullt och samtidigt fånigt. I fornnordiskan var ”jål” en fest med lek och glam och tokigheter. Idag kan vänner av ordning i Dalsland säga: ”sluta jåla!” Men vi kan väl fortsätta några dar till.
fornengelska begreppet yule (jul); förkristet julfirande.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Midvinterblot
Tack sl – och min koppling till det dalsländska ”jål” hittade jag här http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=Yule
Ordet ”jol” i Old Norse var det som var min koppling.
Så, vad är egentligen jul i sig om inte bara en marknadsföringens generator?
Julbord, julmarknader och julpresenter som presenteras redan i oktober.
Julrea, som kommer dagen efter man har handlat allt, men ska köpa återigen, bara för det plötsligt blev dubbel så billigt.
Har någon räknat ut hur mycket pengar som spenderas på obligatoriska presenter, som mottagaren aldrig kommer att använda?
Julepidemi!
Jul, jul, jul klingar det som mynt klirrar i deras ficka -:))
Varifrån har den traditionen kommit? Det glömmer vi totalt när vi har smittats av julepidemin.
Arletta
(det var Ellington som skrev den förra kommentaren)