Här är karusellen som skall gå till kvällen… Inte trodde jag att Sölvesborg skulle bli den smash hit som den har blivit. Konstärendet har fått Moderna Museets chef Gitte Ørskou att återigen berätta sagan om de missförstådda impressionisterna (DN). Hur många gånger den har använts i liknande syfte tangerar det oräkneliga. Konstens och kulturens många agenter står i givakt. Vad man nog borde tänka på är att impressionisterna gjorde front mot etablissemanget, den gällande konstinstitutionen. Impressionisterna blev illa behandlade (dock inte så illa som det är brukligt att påstå) därför att de bröt mot den tidens värdegrund. Och idag sitter institutionen med sin värdegrund och avvisar det som inte passar in. Samtidigt föreger man att man är radikal. Men den radikalismen har blivit konventionell. Där har vi ett betydligt större problem. I Sölvesborg är det bara om den återkommande diskussionen om den breda publiken gentemot den smalare. Därtill i minsta möjliga skala.
Men för den heta önskan om att delta i debatten med något bejublat inlägg är det väsentligare att anstränga sig att efter bästa förmåga att missförstå motståndaren, vinkla, polarisera och framhålla sin egen förträfflighet. Patrik Lundberg har ett mera avslappnat förhållande till hela historien (Expressen). Det finns också skribenter som nämner något av den lavin av konventioner som numera har kommit att utgöra huvudparten av samtidskonsten (SvD).
Vad har då presterats under de senaste 20 åren? The Guardians kritiker har samlat sig till en topplista över vad de anser vara de bästa verken. Lite överraskande placerar de Ragnar Kjartanssons ”The Visitors” på första plats, följd av de mera förväntade Jeremy Deller och Pierre Huyghe. Endast ett av verken har lyckats skapa lite oro i konstvärlden. Tania Brugueras ”Tatlin’s Whisper” fick ett blandat mottagande när den uppfördes på Havannabiennalen. Den ifrågasatte regimens censur vilket inte var helt rumsrent.
Mycket snack om ’konstens frihet’ och det ’fria skapandet’ i fallet med Sölvesborg.
Ska vi inbilla oss att staden innan SD trampade in i ridstövlar var en fri experimentverkstad där all möjlig edgy konst inhandlats för kommunens pengar?
Hård kuling i vattenglaset.
Påtal om ”skapande” för allmänn betraktelser och funderingar.
Som av en händelse tog jag mig entitt på Teve svt1 hos bekant, äger ej teve, igår vid pass 18.30-19.00-nåttsånt 17/9-19, slags kulturprogramm med diverse inslag, förvånad och alla medverkande är kvinnor, det inslag jag noterade var en intervju med filmskapare, kvinna, som producerat en film om Finsk invandring under efterkrigstiden och fram till mot 60-talet, antaget, i rullen beskrivs Finsk dryckenskap och närliggande bildbeskrivningar av dåtidens arbetsplatser med dessa.
Det har blivit kritik, negativ, om aktuell rulle och att det borde kanske flyttas på Svensk gottande i snitt >60-år åldrande öden, av den tid.
Vid ordväxling i ett samtal om rullen och så en fråga till kvinlig svt-prodecent om dennes fokuserade bildverk blev svaret från denne något rysligt rentav icke mänskligt ett monster, -” jag förstår att människor kan bli upprörda” .
>60 år åldrad mänskligt liv sprunget från Finlands, Socialismus.
Ge dig frågan kan det varit besvärligt att sortera in sig i SVTs filmarkiv och därefter skapa sitt verk till denna hög av, Svensk historik.
USAs EU ut ur Europa!