Konstteori
vilks.net / konstteori / bra konst: kvalitet i konsten 2001 / hur man känner igen konsten
Bra konst: kvalitet i konsten 2001
- av Lars Vilks

Inledning
Kapitel 1
- Konstvärdet
- Hur man känner igen konsten
- Den generella sköna konsten
- Det specifikt konstsköna
- Kants avsikter
- Sublimiteten
- Grunden för identitet och kvalitet
- Det moderna konstbegreppet
- Estetikens elände
- Den stora oredan
- Konsten identitet och värde
- Degradering av det estetiska värdet
 
 
Kapitel 2
 
Kapitel 3
line
 
Hur man känner igen konsten
Betraktarpositionen för att igenkänna konst kan förefalla självklar. Det skulle verka förvånande om någon påstår att konst inte finns. Den föreligger och kan när som helst exemplifieras och pekas ut. Frågan "Vad-är-konst?" ger visserligen upphov till en lång rad synpunkter och meningar men undanröjer inte själva vissheten. Det generella mönstret är att konst inte kan definieras men detta hindrar inte att konsten finns och kan kännas igen.

Om man söker efter proceduren att känna igen konst ger man sig in på något som man vanligtvis inte medvetandegör. Frågan om vad som är konst och inte uppstår emellanåt när något specifikt konstverk framträder och väcker motstridiga synpunkter. Om man skall vara riktigt tydlig kan man säga att det är något som presenteras med påståendet att det är konst, men att kontroversen i praktiken brukar handla om konstverkets kvalitet.

Även om konsten traditionellt betraktats som principiellt omöjlig att definiera finns det några fasta strukturer. När man talar om konst brukar man avse de "sköna konsterna". De sköna konsterna hänvisar till några bestämda tekniker främst litteratur, teater, bildkonst med arkitektur, musik, dans. Det är i dessa genrer som man kan återfinna de sköna konsterna. Åtminstone enligt den starka tradition som rått under en ganska lång tidsperiod i västerlandet. Det är en annan sak att denna indelning blivit upplöst under senare år. Den problematiken skall jag återkomma till. I det här avsnittet skall det handla om just den klassiska traditionen där konst hänvisar till de uppräknade teknikerna. Teknikerna är inte tillräckliga för att bestämma vad som är konst. Konst äger också i traditionen en identitet. Epitetet "skön" avslöjar denna sak. Konst är sådant som har ett estetiskt värde. Kvaliteten i konsten blir därför detsamma som ett högt estetiskt värde.

Med den traditionella konstsynen (det moderna konstbegreppet) kan man känna igen konsten som det som presenteras inom ramen för de sköna konsterna och med det estetiska som identitet. Ur historisk synpunkt är denna mall komplicerad att tillämpa. Uppkomsten av det moderna konstbegreppet brukar bestämmas till den senare delen av 1700-talet, men konsten kunde snart kännas igen från alla tider i historien. Här är en fråga som ännu inte är riktigt avgjord: Om konst kan finnas före konstbegreppet.



   Nästa sida





vilks.net / konstteori / bra konst: kvalitet i konsten 2001 / hur man känner igen konsten